• Groeiend aantal huizenverkopers neemt verlies op woning

 • Het afgelopen kwartaal heeft een zeer groot aantal huizenverkopers met een NHG-hypotheek verlies moeten nemen bij de verkoop van de woning. In totaal deden 1.336 huizenbezitters een beroep op de garantieregeling die er voor hen beschikbaar is. Dat betekent dat er over 2014 tot nu toe een stijging van het aantal aanspraken van 5% bestaat, ten opzichte van vorig jaar.

  Gemiddeld €39.000 verlies bij verkoop

  Dit blijkt uit de gegevens van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Zij houden de ontwikkelingen goed in de gaten en springen bij op het moment dat woningeigenaren hun woning met verlies dienen te verkopen. Krijgen zij te maken met een echtscheiding of met ontslag? Dan is het niet altijd mogelijk om de woning tegen een voldoende hoge prijs te verkopen. Gemiddeld keerde de stichting het afgelopen jaar €39.000 per geval uit, wat een behoorlijke restschuld heft weten te voorkomen. In totaal hebben in Nederland 1,1 miljoen huishoudens een NHG-garantie op hun hypotheek. Bovendien kwamen er in het laatste kwartaal al 30.000 mensen met een NHG-hypotheek bij, waardoor de kans groot is dat dit aantal snel verder op zal lopen.

   

  Na-ijleffect van de crisis verwacht

  De grootste crisis lijkt voorbij en ook de woningmarkt begint weer aan te trekken. Toch verwacht het Waarborgfonds dat er sprake zal zijn van een oplopend aantal verliezen en aanvragen, vanwege het na-ijleffect van de crisis. Zij verwachten echter dat de ze de verliezen goed op kunnen vangen, waardoor huizenbezitters met een NHG-hypotheek zich geen zorgen hoeven te maken. Nu de huizenprijzen weer aan beginnen te trekken wordt het risico op een verlies bij de verkoop van de woning bovendien steeds een stukje kleiner. Met name in de lijn Haarlem, Amsterdam en het Gooi zijn de verliezen relatief het kleinst.