• Aflossen woningschuld met pensioengeld

  • Straks kunnen werknemers misschien hun hypotheekschuld gaan aflossen met pensioengeld. Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken, heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat ze positief tegenover over dit idee staat.

    Klijnsma schrijft in de brief: “De Reformatorisch maatschappelijke unie (RMU) deed in 2011 het voorstel het werknemersdeel van de pensioen premie in te kunnen zetten voor het aflossen van de woningschuld Achtergrond hiervan is de wens werknemers een keuzemogelijkheid te bieden hun hypotheekschuld te verlagen. Dit kan bijdragen aan het welzijn van mensen. Voorts verwacht de RMU dat de keuzemogelijkheid de huizenmarkt kan stimuleren en starters op de woningmarkt kan helpen. De RMU realiseert zich dat het pensioeninkomen lager wordt als mensen gebruik maken van de keuzemogelijkheid en wil waarborgen dat mensen niet te veel van hun pensioen inzetten.”

    Hypotheekschulden 

    Volgens haar is het goed voor de woningmarkt als er extra wordt afgelost op hypotheekschulden. Consequentie is dat het pensioen dan straks wel wat minder wordt, maar dat effect is te overzien, volgens de staatssecretaris. De mogelijkheden zal Klijnsma verder onderzoeken en zal de Kamer volgend jaar meer laten weten, zegt ze.

    Vooral het aflossen van de 2e hypotheek zou interessant moeten zijn. Dit is net het gedeelte dat door de dalende huizenmarkt nu een extra financiële maar ook psychologische last met zich meebrengt.